Възраждане ще внесе жалба до Конституционния съд срещу решението за влизане

...
Възраждане ще внесе жалба до Конституционния съд срещу решението за влизане
Коментари Харесай

Възраждане готви жалба до КС срещу зеления сертификат в НС

" Възраждане " ще внесе тъжба до Конституционния съд срещу решението за влизане със зелен документ в Народното събрание, в случай че успее да събере нужните подписи. Това разгласи ръководителят на партията Костадин Костадинов на брифинг в Народното събрание.

Той изясни, че това решение ще им даде опция да изискат Конституционния съд да се произнесе за зелените документи, тъй като Конституционен съд не може да бъде питан за административни заповеди на министри. " Конституционният съд ще има опцията да разсече Гордиевия възел, тъй като в случай че той се произнесе, че зеленият документ е противоконституционен за депутатите, това ще значи автоматизирано, че е противоконституционен и за всички останали български жители ", добави Костадинов.

Той изясни, че по закон би трябвало една пета от народните представители да се подпишат под конституционната тъжба. Костадинов уточни, че ще се извърнат първо към " ИТН "  и по-късно, в случай че би трябвало, ще питат всеки един от депутатите поотделно.

Достъпът до постройките на Народното събрание при оповестена изключителна епидемиологична конюнктура ще е със зелен документ, реши по-рано през днешния ден Народното събрание след към пет часа диспути. " За " предлагането гласоподаваха 154 депутати, четирима се въздържаха. " ИТН " и " Възраждане " не участваха във вота.

Проектът на решение за изискванията за достъп до постройките на Народното събрание беше импортиран от " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", само че претърпя редакции в пленарната зала. Депутатите от Има Такъв Народ не участваха и в нито едно от публицистичните гласувания, те и техните сътрудници от " Възраждане " поредно желаеха спиране и на два пъти работата беше спряна за по 15 минути.

Според признатите правила, в постройките на парламента ще се влиза след показване на годен документ за цялостен курс на имунизация против COVID-19 или на уверение за преболедуване, уверение за съществуване на антитела, негативен PCR тест, изработен до 72 часа преди този момент, или бърз антигенен тест, осъществен до 48 часа преди влизането в постройките.

Разходите за бързите антигенни проби за сътрудниците на парламентарните групи, за чиновниците на парламентарните комисии, администрацията на Народно събрание, както и за представителите на медиите ще се поемат от бюджета на Народното събрание. Не бе признато предлагането на Ива Митева от ИТН Народното заседание да поема само разноските за бързите проби на публицистите. При скупчване за бързи проби народните представители няма да имат преимущество.

Отпадна условието администрацията на Народно събрание да съхранява резултатите от направените бързи проби на територията на Народното събрание до края на деня, идващ деня на взимането на пробите.

Правилата влизат в действие от 24 януари. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР